Amy Winehouse·Museum·Muziek

Amy Winehouse tentoonstelling


Op 19 juni ben in naar het Joods Historisch Museum geweest in Amsterdam.
Ik bezocht hier de tentoonstelling over Amy Winehouse en ging naar het Popcollege over Amy Winehouse gegeven door Leo Blokhuis.

19 juni ging ik samen met mijn moeder heel vroeg naar Amsterdam. We gingen naar het Joods Historisch Museum omdat daar ’s middags een popcollege gegeven zou worden over Amy Winehouse door Leo Blokhuis. Ik als groot Amy Winehouse fan wilde daar natuurlijk bij zijn en in het JHM was ook nog een tentoonstelling over haar dus daar wilde ik ook even kijken.

Toen we aankwamen bij het JHM zijn we eerst naar het cafe/restaurant gegaan voor een kopje thee en wat lekkers. Daarna zijn we naar de tentoonstelling over Amy Winehouse gegaan en hebben die bekeken.
Ik mocht daar helaas geen foto’s van maken.

Ik heb met open mond gekeken naar al deze spulletjes van Amy. Bij het begin van de tentoonstelling is een grote foto te zien van Amy in haar huis in Camden en er hangt een jurkje van Amy die ze aan had in de video clip van Tears dry on their own met haar roze ballerina’s.  In de hele tentoonstelling vind je overal foto’s van Amy, school uniformen. Aan de muur hangt een deel van haar platen collectie de bestaat uit platen van Sarah Vaughan, Stevie Wonder, Miles Davis e.v.a. Daar tegen hangen achter glas een aantal van Amy’s jurkjes en haar verzameling koelkast magneten.
Ook is haar jurkje van Luella Bartley te zien die ze droeg tijdens haar optreden op Glastonbury 2008.
De grammy die ze won na haar overlijden stond er ook dat vond ik heel mooi om te zien.
Op de muur stonden diverse uitspraken geschreven die Amy gedaan had en het viel mij en mijn moeder op dat ik sommige uitspraken ook heb gedaan ver voor dat ik fan werd van Amy. Dit vond ik heel bijzonder en het maakte mij ook sprakeloos.
Als je de tentoonstelling uit loopt kon je nog naar 1 van haar beste uitvoeringen van Back to Black kijken en luisteren uit het programma Ierse programma Other Voices.

Daarna was het tijd voor het popcollege over Amy Winehouse deze werd gegeven door Leo Blokhuis.
Ik had verwacht dat het wat meer zou gaan over de muziek van Amy zelf maar het ging vooral over haar invloeden en Leo Blokhuis dwaalde heel snel en ver af in deze invloeden. Dit vond ik erg jammer want ik heb nu het idee dat ik meer weet over de artiesten die Amy hebben beïnvloed dan over de muziek die Amy maakte en waarom ze dit maakte en waarom op deze manier. Waarschijnlijk heeft hij daar niet veel over verteld omdat hij het zelf niet weet omdat Amy daar zelf nooit zo veel over heeft gepraat. Maar noem het dan geen popcollege over Amy Winehouse als het daar bijna niet omdraait. Voor mij waren er niet veel nieuwe dingen die gezegd werden ik wist al dat ze enorme fan was van Salt ’n Pepa en hielt van het geluid van meiden groepen. Wat me ook erg stoorde was dat zodra er een wat ouder muziek fragment voorbij kwam hij zei dat dit wellicht niet herkenbaar zou zijn voor de jongere generatie maar vooral de mensen boven de 40 die erbij zaten. Als je dit een keer hoort prima maar het kwam voorbij bij elk fragment dat wat ouder was. Waar ik er meer van kende dan mijn moeder die naast me zat. Aan het einde noemde hij wat mooie en belangrijke samenwerkingen van Amy Winehouse maar in mijn ogen vergat hij de allerbelangrijkste en meest recente namelijk haar samenwerking met haar grote held Tony Bennett.
Samen namen ze het prachtige nummer Body and Soul op en kregen hiervoor een Grammy die tentoongesteld staat in de tentoonstelling in het JHM.
Leo Blokhuis kan echt heel goed vertellen en het is aangenaam om naar te luisteren alleen heeft hij mij niet overtuigd met zijn popcollege over Amy Winehouse.

Toch wil ik mijn blog nog even afsluiten met voor mij een van de mooiste samenwerkingen van Amy Winehouse.

Voordat we weg gingen kocht ik nog het boek Loving Amy a Mother’s Story van Janis Winehouse en kreeg ik 2 kaarten van Amy Winehouse van mijn moeder.

IMG_0514

x Tamara

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s